
Saya bukan pro-kerajaan atau pro-pembangkang. Maklumat yang ada di blog ini ada macam-macam. Ada maklumat sahih, ada yang tidak sahih dan ada yang direka. Anda perlu melihat, semak dan menilainya sendiri. Saya merujuk semua maklumat untuk diri sendiri dan tidak bertanggungjawab ke atas maklumat di blog ini yang mungkin digunakan atau di salahgunakan untuk lain-lain tujuan.
Tuesday, 2 April 2013
Jantung Pisang Cegah Strok dan Kencing Manis?
JANTUNG pisang sering dipandang sebelah mata, bahkan kerap dibuang kerana dianggap sebagai penggangu pertumbuhan buah pisang. Padahal sejatinya, jantung pisang mempunyai banyak manfaat bagi kesihatan manusia.
Menurut kajian, jantung pisang ternyata kaya akan nutrisi yang baik untuk mengubati berbagai penyakit. Tiap 25 gram jantung pisang mengandung 7.1 gram karbohidrat, 31 kkal kalori, 1.2 gram protein, dan 0.3 gram lemak. Selain itu, jantung pisang juga mengandung banyak mineral, vitamin dan serat pangan.
Zat-zat yang terdapat dalam jantung pisang tersebut berguna sekali untuk kesihatan, seperti mencegah pendarahan pada otak, baik untuk jantung dan pembuluh darah. Jika dikonsumsi secara teratur, jantung pisang dapat membantu mengubati penyakit kronis seperti stroke. Bagi penderita diabetes juga disarankan mengonsumsi jantung pisang sebab indeks glikemiknya rendah.
Tidak hanya sekedar mencegah serangan jantung dan stroke, tapi jantung pisang juga berkhasiat melancarkan pencernaan dan mengikat kolesterol serta lemak untuk dibuang bersama kotoran yang kita keluarkan. Tidak semua jenis jantung pisang dapat dikonsumsi, hanya jenis-jenis tertentu seperti yang berasal dari pisang jenis kepok, klutuk (batu), atau pisang siam yang tinggi kandungan proteinnya.
Untuk mengolahnya cukup, mengupas kelopak luar sampai tersisa bahagian dalam yang berwarna putih kemerahan. Kemudian, cuci bersih, iris memanjang, dan yang terakhir rebus jantung pisang yang sudah bersih tadi, kemudian dimasak sesuai selera.
No comments:
Post a Comment