Google+ Followers

Wednesday, 24 April 2013

APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH

Waktu kecil setiap hari kita tidur dalam pelukan ayah, kerana mak memeluk adik beradik kita yang lain. Mak tak mampu nak peluk kesemua anak-anaknya. Kita tak ingat sebab ingatan kita tidak lah kuat sangat ketika itu .... kita sangka ketika kecil hanya ibu yang memeluk kita.
Semasa kecil, ibu lah yang lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan pada ibu, apa yang kita lakukan seharian...
Masa kita mula bersekolah, semua kita minta belikan yang baru, Mak biasanya jadi tukang pilih, bilnya semuanya dibayar dari saku ayah ... tahukan kita kekadang baju ayah bertahun tak pernah bertukar yang baru...
Saat kita sakit/demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa dalam marah, ayah sebenarnya sangat risau kesihatanmu terganggu..
Kita lebih mesra dengan ibu, mungkin kurang mesra dengan ayah.. tahukah kita  ... ayah buat tak kisah sebab tak nak lukakan perasaan ibu. ayah tak cemburu sebab ayah sayang ibu dan semua anak-anaknya..
Ketika kita remaja, kita meminta izin untuk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu HARTAnya yang sangat berharga..
Kita membenci ayah kerana tidak mengizinkan kita kepada sesetengah perkara... tahukah kita, ayah tidak pernah membenci kita walaupun kita telah melukakan hatinya dalam sesetengah perkara ...
Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya... ketika mak telah dibuai mimpi indah, ayah masih setia menunggu kepulangan kita di ruang tamu dengan perasaan yang  sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke IPT/kolej untuk belajar.. Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhi segalanya.. Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..
Mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita..
Bila tiada duit kita minta dengan mak, jarang kita nak minta dengan ayah ... tahukan kita duit yang mak bagi kepada kita setiap bulan tu sebenarnya duit ayah.... Mak jadi perantara sahaja...
Ketika kita mula merokok, dengan mudah duit ayah lah yang kita bakar setiap hari. sedangkan ayah bagi duit kat kita kerana dia takut kita kelaparan .... kita telah menyalahguna bajetnya..
Kekadang ayah berpesan "Awak belajar rajin-rajin, pasal duit ayah uruskan"... sebenarnya mereka sanggup ikat perut kerana tidak mau kita risau sehingga terganggu pelajaran. Mereka sanggup bekerja sampai terganggu kesihatan semata-mata untuk memenuhi cita-cita dan impian kita ...
Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putera puteri yang kacak/manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk..Dengan rambut yang memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..
Kita biasa melihat mak menangis di depan kita.... susah nak tengok ayah menangis didepan kita... tahukan kita ayah menangis ketika dia berkomukasi dengan Allah memohon kesejahteraan dan keberkatan dalam hidup kita...
Mak biasanya menasihati kita ... ayah hanya memerhati. tahukah kita, mak mendoakan kita dihadapan kita tapi ayah mendoakan kita dibelakang kita. Ketika kita tidur... ayah mengusap rambut kita sambil mendoakan kita ... dipipinya meleleh air mata. Ketika kita jauh ayah sedekahkan Al-Fatihah kepada kita dan mendoakan kita di atas sejadah lusuhnya..
Jika ayah menangis kerana perilaku buruk kita, ayah telah benar-benar telah tersinggung dan segera lah memohon maaf kepadanya dan mohon lah keampunan dan pintalah restunya. Jika ayah menangis kerana kejayaan kita, kitalah manusia yang paling bertuah kerana tidak semua anak dapat melihat dan merasai situasi itu..
Bila dewasa sesetengah daripada kita melawan ayah .... sampai ada yang sanggup menumbuk/menetak ayah dengan senjata, ayah hanya diam. tahukah kita? diam ayah bukan kerana beliau takutkan kita. Sebenarnya mereka diam kerana takutkan Allah kerana kita telah menjadi anak derhaka dan bakal menjadi penghuni neraka.
Andainya ketika ini ayahmu telah mengadap Illahi, sedekah Al-Fatihah kepadanya dan doakan semoga ayahandamu ditempatkan dikalangan insan-insan yang bertakwa kepada ALLAH ..... Amin..
Jika anda SAYANG Ayah silalah share :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
A-Fatiha
Ahmad Farhan Ruslan
A-Fatiha Kpl 1124833 Khairul Anuar

Blog Archive

Pemantau Bebas 2020 Followers: