Google+ Followers

Monday, 4 March 2013

NUR MISUARI MENGAKU ASKAR MNLF TERLIBAT DALAM PERTUMPAHAN DARAH DI SABAH


Agensi berita Sun Star Davao mengeluarkan satu kenyataan Nur Misuari, Pengerusi Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) yang mengakui bahawa beberapa ahli dalam kumpulan beliau adalah sebahagian daripada lebih daripada 200 lelaki bersenjata yang mencerobohi kampung pantai di Lahad Datu, Sabah, Malaysia selama lebih daripada dua minggu.


Dalam pertemuan beliau dengan Rodrigo Duterte, Datuk Bandar Davao City Sabtu lepas, beliau telah menafikan sebarang campurtangan di dalam pertembungan di antara polis Malaysia dan penceroboh yang di dakwa merupakan tentera Kesultanan Sulu yang diketuai oleh Raja Muda Kiram, adik kepada Sultan Jamalul Kiram III.

Misuari mendakwa bahawa ahli-ahli MNLF yang menyertai kumpulan Kiram di Sabah tidak mendapat kebenaran beliau. Beliau berkata, mereka menyertai kumpulan Kiram itu bukan sebagai ahli MNLF tetapi dalam kapasiti peribadi mereka kerana mereka mempunyai saudara mara di dalam kelompok penceroboh tersebut.

Misuari seperti bongkak apabila mendakwa bukan trademark beliau untuk menghantar hanya 200 pasukan bersenjata berdepan dengan pasukan keselamatan negara Malaysia.

Ironinya, semasa 17th MNLF Grand Summit Gathering MNLF ke-17 di Kota Davao pada 21hb Oktober 2012, Nur Misuari dengan lantangnya meminta mereka yang hadir di perjumpaan itu supaya 'mengisytiharkan di depan seluruh dunia hasrat mereka untuk mencari penyelesaian muktamad kepada tuntutan ke atas Sabah dan Borneo Utara.'

Sumber:  http://novandri.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
A-Fatiha
Ahmad Farhan Ruslan
A-Fatiha Kpl 1124833 Khairul Anuar

Blog Archive

Pemantau Bebas 2020 Followers: